Indiferent ce ați luat, credit sau împrumut, tot trebuie să îl plătiți. Ce se întâmplă dacă apar circumstanțe diferite și pur și simplu nu aveți capacitatea de a vă plăti datoria?
Veniturile dumneavoastră au scăzut, aveți cheltuieli neprevăzute sau v-ați pierdut locul de muncă? Nu este nevoie să intrați în panică, situația se poate rezolva. Este mult mai ușor dacă nu aveți deja restanțe. Chiar dacă aveți deja restanțe, primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să contactați organizația care v-a acordat împrumutul. Nu vă faceți griji, fiți sincer cu privire la situația dvs. deoarece acest lucru vă poate rezolva problema. Există mai multe opțiuni pe care vi le pot oferi organizațiile de microfinanțare și băncile.
Prelungirea termenului limită
Dacă depuneți cererea la timp, înainte ca împrumutul să fie scadent, această opțiune vă va economisi timp și vă va permite să vă achitați datoria mai târziu. Va trebui să faceți o mică plată pentru a-i determina pe furnizorii de împrumuturi să prelungească termenul.
Restructurarea datoriei
Restructurarea datoriei este un serviciu care vă permite să modificați termenii contractului. Instituția bancară sau organizația de microfinanțare poate schimba perioada de rambursare a datoriei, suma acesteia și alte lucruri. De asemenea, împrumutatul se poate aștepta ca valoarea penalităților să fie redusă sau eliminată complet. Este obișnuit să se ofere o amânare sau o prelungire a perioadei de rambursare.
Sărbători de credit
Aceasta este una dintre cele mai bune soluții în cazul în care suma împrumutului este semnificativă. Această opțiune vă permite să nu rambursați datoria pentru o anumită perioadă de timp, aproximativ câteva luni. În această perioadă, trebuie să vă îmbunătățiți situația financiară, astfel încât să puteți începe apoi să rambursați datoria la timp.
Refinanțarea datoriei
Dacă mergeți la o altă bancă, este posibil să vi se propună să vă consolidați toate împrumuturile într-unul singur sau să modificați condițiile împrumutului actual. De exemplu, veți face plăți mai mici, dar durata împrumutului va fi prelungită. În unele cazuri, această metodă poate duce la plăți în plus.
Vânzarea proprietății
În cazul în care vă aflați într-o situație dificilă și nu veți putea rambursa datoria, proprietatea este vândută. Această opțiune se aplică acelor împrumuturi care au fost emise contra unei garanții reale. Proprietatea rămâne în posesia debitorului doar atunci când 90% din împrumut a fost deja plătit (sau mai mult).
Este mai bine să țineți situația sub control, să evitați plățile întârziate și să nu vă ascundeți de organizație. Lipsa plăților va atrage după sine amenzi și penalități. Datoria va crește, iar apoi va fi și mai dificil să ieșiți din gaura financiară. Dacă uitați de împrumut sau pur și simplu nu reușiți să faceți o plată și sunteți contactat de departamentul de restanțe, răspundeți la apel. Chiar dacă ați ratat o dată de plată, este mai bine să recunoașteți imediat acest lucru. Este mai bine să rezolvați problema pe cale amiabilă, fără a merge în instanță.
Nu uitați că băncile și organizațiile de microfinanțare sunt interesate să vă ajute. Acestea pot modifica condițiile de finanțare în cazul unor situații neprevăzute.