Independența financiară este o oportunitate de a trăi o viață ușoară. Cum puteți obține libertatea financiară?
Să începem cu faptul că există diferite niveluri de independență financiară. Determinați la ce nivel vă aflați în acest moment.
Nivelurile de libertate financiară
Nivelul 1. Fără datorii
Datoria este o situație în care trebuie să dați mai mult decât aveți. Un împrumut nu este considerat o datorie dacă folosiți fondurile în mod profitabil, de exemplu, folosiți un card de credit cu o perioadă fără dobândă și cashback. Puteți obține independența financiară la acest nivel cu orice nivel de venit. Principalul lucru este să trăiți în limita mijloacelor dvs. și să vă gestionați bugetul cu înțelepciune.
Nivelul 2. Aveți o rezervă pentru urgențe
Aveți întotdeauna niște bani de rezervă în cont în cazul în care vă îmbolnăviți, vi se strică mașina sau vă pierdeți locul de muncă. Știți că, indiferent de ce se întâmplă, veți avea finanțele necesare. Puteți rezista o vreme și găsi o soluție la problemă.
Nivelul 3. Venituri pasive
Aveți surse de venit pasiv. Acestea ar putea fi venituri din investiții, venituri din chirii, redevențe și altele.
Nivelul 4. Stabilitate financiară
La acest nivel, cheltuielile dvs. lunare sunt acoperite integral de veniturile pasive. În plus, aveți rezerve și asigurări.
Nivelul 5. Libertate financiară deplină
Există suficienți bani nu numai pentru nevoile de bază și atingerea tuturor obiectivelor, ci și pentru îndeplinirea oricăror dorințe.
Este dificil să atingi independența financiară completă. Dar cei care se străduiesc să treacă de etapele anterioare au șanse mult mai mari.
Cum să deveniți independent din punct de vedere financiar în 12 luni
Faceți un plan
Evaluați-vă cheltuielile și veniturile și gândiți-vă unde puteți economisi bani. Elaborați o strategie pentru achitarea datoriilor, acumularea de capital și investirea acestuia. Faceți un plan financiar detaliat pentru un an, sau pe termen mai lung, dar nu la fel de detaliat. Atunci când vă planificați cheltuielile, urmăriți o formulă de 50% pentru cheltuielile necesare, 30% pentru dorințe, 20% pentru investiții și economii.
Sporiți-vă cunoștințele
Pentru a obține libertatea financiară, educația este esențială. Cercetați piața investițiilor și adunați maximum de informații. Vorbiți cu profesioniști și consultați consilieri financiari.
Ieșiți din datorii
Duceți-vă independența financiară la nivelul următor. Dacă aveți datorii cu dobânzi mari, încercați să le achitați cât mai rapid și mai avantajos posibil. Puteți profita de refinanțare pentru a obține condiții favorabile și o rată a dobânzii mai mică.
Economisiți bani
Economiile financiare vă pot ajuta să evitați noi datorii. Puteți pune deoparte 20% din venitul dvs. și economisi suficient într-un an pentru a trece la al treilea nivel – crearea de venituri pasive.
Creșteți veniturile
Îmbunătățiți-vă competențele, căutați locuri de muncă cu salarii mari, dezvoltați-vă propria afacere.
Creați capital
Drumul către ultimele niveluri ale independenței financiare va fi unul lung, dar puteți începe acum. Consultați un plan financiar. Dacă salariul dvs. vă permite nu numai să puneți deoparte o rezervă financiară, ci și să economisiți pentru alte obiective, faceți-o. Începeți să investiți cel puțin 3-5% din venitul dvs.
Obțineți venituri pasive
Investiți primii bani în active stabile. Învățați cum funcționează totul. Acest lucru vă va ajuta să evitați riscurile.
Îmbunătățiți-vă ratingul de credit
Pentru bunăstarea financiară, este important să obțineți împrumuturi favorabile, care depind de ratingul dvs. de credit. Țineți-l întotdeauna sub control și lucrați la îmbunătățirea acestuia.
Fii responsabil cu finanțele tale, evită să-ți asumi riscuri inutile și apropie-te treptat de obiectivul tău.