Înapoi
Cum să luați un împrumut și să nu aveți probleme
06.07.2024
179

Cea mai sigură modalitate de a nu avea datorii este să nu luați un împrumut. Dar dacă într-adevăr nu vă puteți lipsi de banii împrumutați, este important să alegeți o bancă în mod responsabil și să semnați un contract de împrumut. Vă explicăm cum să evitați cele mai frecvente greșeli ale împrumutaților.

Nu vă supraestimați posibilitățile financiare

Înainte de a lua un împrumut, gândiți-vă de câți bani aveți nevoie, dacă vă puteți lipsi de ei și cum îi veți rambursa. Luați în considerare nu numai salariul, pensia sau alte venituri, ci și circumstanțele neprevăzute. O concediere, o boală sau o criză vă pot înrăutăți dramatic situația financiară. Este important să vă gândiți în avans la modul în care veți rambursa împrumutul în astfel de circumstanțe.

Există o formulă simplă: plățile lunare pentru toate împrumuturile nu trebuie să depășească 30% din venitul dumneavoastră. Orientați-vă asupra acestei cifre. Mai bine, creați un plan financiar pentru a vă prognoza cu exactitate veniturile și cheltuielile.

Dacă luați un împrumut mare, pe termen lung, cum ar fi un credit ipotecar, luați în considerare încheierea unei asigurări. Aceasta vă poate ajuta în caz de accident, boală gravă sau pierderea locului de muncă.

Nu solicitați un împrumut de la prima bancă pe care o găsiți

Proximitatea unei sucursale sau publicitatea strălucitoare nu sunt cele mai bune criterii pentru alegerea unei bănci. Studiați termenii și condițiile de creditare în diferite organizații. Acordați atenție nu numai ratei dobânzii, ci și altor parametri: durata împrumutului, amenzile și penalitățile pentru întârzieri la plată, necesitatea unei asigurări și costul acesteia. Clarificați cerințele pentru împrumutați: de exemplu, vechimea în muncă.

Dacă aveți de gând să depuneți bani prin sucursale sau ATM-uri, verificați dacă acestea sunt amplasate convenabil. Aflați ce programe de credite preferențiale are banca și dacă vă puteți califica pentru acestea. Nu uitați să verificați reputația creditorului. Citiți recenziile altor clienți pentru a afla dacă banca este dispusă să ajute împrumutații aflați în situații financiare dificile.

Nu uitați de drepturile dvs.

Dacă vă aflați într-o situație financiară dificilă și nu vă puteți permite următoarea plată, nu vă ascundeți, nu vă schimbați numărul de telefon, ci discutați sincer cu reprezentanții băncii.

Puteți cere băncii să vă restructureze datoria, adică să schimbe programul de plată. De exemplu, reducerea cuantumului plăților lunare prin creșterea termenului împrumutului. Acest lucru nu înseamnă că vi se va ierta datoria: va trebui în continuare să rambursați banii. Dar este probabil ca banca să vă acorde o amânare sau o recalculare a ratelor.

Nu semnați un acord dacă nu înțelegeți termenii și condițiile acestuia

Nu vă fie lene să citiți întregul text al acordului, vă va economisi timp și bani în viitor. Studiați cu atenție toți termenii și condițiile de emitere și rambursare a împrumutului. Acordați atenție comisioanelor, penalităților pentru întârzieri la plată, condițiilor suplimentare – de exemplu, asigurarea. Uitați-vă la costul total al împrumutului în dobândă și în lei.

Dacă ceva nu este clar, întrebați angajații băncii, cereți explicații, consultați un avocat. Semnați contractul numai după ce ați înțeles toți termenii și condițiile.

Nu amânați rambursarea împrumutului

Respectați graficul de rambursare și nu amânați următoarea rată până în ultimul moment. Este recomandabil să efectuați plata cu 5-7 zile lucrătoare înainte de data scadentă, astfel încât banii să poată fi creditați la timp în contul dvs. de împrumut. Puteți seta un memento pe smartphone sau plasa un autocolant într-un loc vizibil.

Dacă aveți bani de rezervă, îi puteți folosi pentru a vă achita datoria sau cel puțin o parte din ea mai devreme: banca va recalcula termenul sau valoarea plăților. În acest fel, puteți economisi la dobânzi. Sau puteți pune banii deoparte: îi puteți folosi pentru a plăti o altă rată la termen în cazul în care apar dificultăți neprevăzute legate de veniturile dumneavoastră.

Nu uitați să vă închideți împrumutul

Dacă ați plătit ultima rată și simțiți că v-ați achitat datoria, nu vă grăbiți. Obțineți un certificat de la bancă care să confirme că împrumutul a fost închis.

După câteva săptămâni, verificați-vă istoricul de credit. În acest fel, veți ști cu siguranță că banca a transmis datele corecte la biroul de credit și nu veți avea dificultăți din cauza datoriilor restante atunci când veți decide să solicitați un nou împrumut sau credit. Puteți obține gratuit un istoric de credit de două ori pe an.